piątek, 30 października 2015

Zupa z dyni

Ciasto grzeje sie w piekarniku, zupa schlodzona czeka na konsumpcje. Taaak, dzisiaj urzadzamy Halloween!

Przepis na zupe z dyni:
1 dynia
1 cebula
3 zabki czosnku
wloszczyzna (marchewki, pietruszki, por, kawalek selera)
4 ziemniaki
3 łyżki masła

Włoszczyznę i pokrojone w kosteczke ziemniaczki gotujemy w 1,5 litra wody, tak aby warzywka byly miekkie. Kroimy dynię w kostke (ok 1kg dyni), cebulkę i czosnek szatkujemy. Na rozgrzana patelnie wrzucamy lyzke masla, smazymy cebulke i czosnek do uzyskania szklistego koloru. Dodajemy dynie, zalewamy patelnie okolo pol szklanka wody i dusimy pod przykryciem. Gdy dynia bedzie miekka dodajemy zawartosc patelni do bulionu z wloszczyny. Dodajemy 2 lyzki masla. Calosc gotujemy ok 15 min. Na koniec mozemy zblenderowac zupke uzyskujac zupe-krem z dyni. Podajemy z prazonymi pestkami dyni i z kropla smietany/smietanki z grzankami lub chlebkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz